Binnenkijken bij

Lotte en Niel

… het is een soort praattafel geworden. Heel gezellig.

Je zou het vanaf de foto’s niet zeggen, maar dit huis dateert van 1893. Lotte en Niel gingen de uitdaging aan van een ingrijpende verbouwing. De woning werd energieneutraal en de grote leefkeuken kreeg een prominente plaats in huis.

‘We hebben er bewust voor gekozen om de woonkamer iets kleiner te maken met een room divider. Op die manier creëerden we de leefkeuken die we wilden. We hebben de grote tuindeuren geplaatst, zodat je ook zo de tuin in kunt lopen. Het is echt de centrale ruimte. Daarom hebben we ook de bartafel aan het kookeiland gezet. Daar eten we eigenlijk altijd, we drinken er koffie, nemen er een biertje; het is een soort praattafel geworden. Heel gezellig.’

Kookeiland, apparatenwand
De keuken zelf is modern zwart, met een subtiel licht werkblad. Het kookeiland is met de Bora-inductieplaat volledig op het koken ingericht. ‘Omdat we de bartafel er ook al aan hebben gezet leek het ons beter om de spoelbak met de Quooker in de kastenwand te plaatsen.’ De apparatenwand is rijkelijk gevuld met de grote wijnklimaatkast, de oven, combimagnetron en koelkast. ‘Het is een heel hoog huis. Dan kun je de kastenwand ook heel hoog maken, maar dat maakt de keuken aanzienlijk duurder en bovendien zit je dan met kasten waar je toch niet bij kan. Daarom hebben we voor een grote nis gekozen om de kastenwand in te bouwen.’

Over Koopman
Koopman Personal Design mocht de wensen van Lotte en Niel vertalen en dat beviel uitstekend. ‘Wat het fijne aan Koopman is: je wordt er niet achter een monitor gezet, waarbij je zelf maar moet aangeven wat je wil. Jan-Willem pakt een pen, brainstormt samen met je over de mogelijkheden die er zijn en werkt dat uit in een aantal voorstellen. Zo neemt hij jouw ideeën mee en voegt hij zijn eigen deskundigheid toe. Dat is heel fijn samenwerken.’